< >
Kening
 

Friesland krijgt eigen kaas

gratis
 
 
 
 

 

“Hoe zou een echte Friese kaas smaken?” vroegen de kaasmakers van De Fryske zich af. Ze onderzochten wat nu ‘typisch Fries’ is. Zoveel Friezen, zoveel smaken natuurlijk. Toch waren ‘geen bla bla’, ‘what you see is what you get’ en ‘stevig met beide benen op de grond’ antwoorden die steeds terugkwamen.

De kaasmakers besloten dat de nieuwe kaas die eigenschappen ook moest hebben: een krachtige smaak die je niet snel vergeet. Gemaakt van volle melk zoals die door de boer wordt geleverd. En niets toevoegen wat niet nodig is, dus geen kleurstoffen. Zuivelondernemer en initiatiefnemer Catharinus Wierda: “We kwamen uit op een kaas met een krachtige smaak en een smedige karakter. Die combinatie zie je niet veel. Ook het proces van kaasmaken gebeurt op z’n Fries: eerlijk en nuchter. We gebruiken volle melk en voegen niets toe wat niet nodig is.”

Nu, twee jaar later, kunnen de Friezen een stukje trotser zijn: De Fryske is er. Een nieuwe, Friese kaas. Vanochtend konden pers en genodigden proeven, tijdens een ontbijt in het Fries museum in Leeuwarden. De kaas viel in de smaak: “Pittig en zacht. Lekkere nasmaak.”

Prominent in het logo staat een grutto. “Daarmee doen we een belofte,” zegt Wierda: “De Fryske zorgt goed voor de Friese weilanden. Dat is nodig, want er komen steeds minder grutto’s naar Nederland. Onze boeren hebben oog voor weidevogels. Ze zorgen voor voedsel, rust en broedgebied.”

Johannes Kramer, gedeputeerde van en voor Friesland, is ‘grutsk’, trots op een streekkaas met zo’n mooie boodschap: “Iedereen die de mond vol heeft van landschapsbehoud en het beschermen van weidevogels, zou deze kaas moeten kopen.”

 

Vanaf vandaag is De Fryske te koop bij diverse Jumbo’s in Friesland, Kaasboer Siebren en in de online shop www.defryske.frl.

 
 

Friesland krijgt eigen kaas

Agenda  • 9 februari 2017   
 
 
 
 

 

“Hoe zou een echte Friese kaas smaken?” vroegen de kaasmakers van De Fryske zich af. Ze onderzochten wat nu ‘typisch Fries’ is. Zoveel Friezen, zoveel smaken natuurlijk. Toch waren ‘geen bla bla’, ‘what you see is what you get’ en ‘stevig met beide benen op de grond’ antwoorden die steeds terugkwamen.

De kaasmakers besloten dat de nieuwe kaas die eigenschappen ook moest hebben: een krachtige smaak die je niet snel vergeet. Gemaakt van volle melk zoals die door de boer wordt geleverd. En niets toevoegen wat niet nodig is, dus geen kleurstoffen. Zuivelondernemer en initiatiefnemer Catharinus Wierda: “We kwamen uit op een kaas met een krachtige smaak en een smedige karakter. Die combinatie zie je niet veel. Ook het proces van kaasmaken gebeurt op z’n Fries: eerlijk en nuchter. We gebruiken volle melk en voegen niets toe wat niet nodig is.”

Nu, twee jaar later, kunnen de Friezen een stukje trotser zijn: De Fryske is er. Een nieuwe, Friese kaas. Vanochtend konden pers en genodigden proeven, tijdens een ontbijt in het Fries museum in Leeuwarden. De kaas viel in de smaak: “Pittig en zacht. Lekkere nasmaak.”

Prominent in het logo staat een grutto. “Daarmee doen we een belofte,” zegt Wierda: “De Fryske zorgt goed voor de Friese weilanden. Dat is nodig, want er komen steeds minder grutto’s naar Nederland. Onze boeren hebben oog voor weidevogels. Ze zorgen voor voedsel, rust en broedgebied.”

Johannes Kramer, gedeputeerde van en voor Friesland, is ‘grutsk’, trots op een streekkaas met zo’n mooie boodschap: “Iedereen die de mond vol heeft van landschapsbehoud en het beschermen van weidevogels, zou deze kaas moeten kopen.”

 

Vanaf vandaag is De Fryske te koop bij diverse Jumbo’s in Friesland, Kaasboer Siebren en in de online shop www.defryske.frl.