< >
Kening
 

Grutto’s onder de Spaanse zon

Blog  • 6 oktober 2014  • Haije Valkema   
 
 
 
 

Blog Haije Valkema

Een Spanjaard zou zeggen Cada loco con su tema, ik vind het geweldig, wekenlang turen naar Grutto’s onder de Spaanse zon is de komende zes weken mijn vooruitzicht. Ik ga op zoek naar Grutto’s die door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) sinds 2004 individueel herkenbaar worden gemaakt. Mijn naam is Haije Valkema, 22 jaar jong met veel passie voor Grutto’s. In het voorjaar volg ik deze soort in Zuidwest Friesland, samen met andere collega’s van de RUG. De Grutto wordt een typisch Nederlandse weidevogel genoemd, als je naar de aantallen in Nederland kijkt is dit zeker waar, naar schatting broedt zeker 80% van de West Europese populatie in Nederland. Toch verblijven ze het grootste gedeelte van het jaar elders, in Zuid Spanje en West Afrika.

Dit jaar ga ik deze Grutto’s volgen, ik probeer zoveel mogelijk geringde vogels op te zoeken en vast te stellen waar ze overwinteren. Op deze manier hopen we meer kennis op te doen van Grutto’s in overwinteringgebieden. In deze gebieden geldt maar één doel; letterlijk ‘de winter doorkomen’ om weer 4 eieren te produceren in Nederland is het enige wat telt. Hoe doen ze dit? Hebben ze veel problemen in hun overwinteringgebieden? Waar vallen de slachtoffers? Welke keuzes maken ze? Hoe besteden ze hun tijd? Allerlei vragen waar ik hopelijk gegevens over kan verzamelen.

Op dit moment ben ik aangekomen in Spanje en vervolgens hoop ik via Mauritanië, Senegal en Guinee Bissau deze reis af te maken. In februari keer ik dan terug naar Portugal waar veel vogels bijtanken om het laatste stukje naar Nederland te vliegen. Op deze manier hopen we meer kennis op te doen van Grutto’s in overwinteringsgebieden. Middels een blog zal ik jullie op de hoogte houden het komende half jaar, hopelijk met veel interessante verhalen en belevenissen.

Oant sjen, Tot ziens! Haije Valkema

Fryslanferbynt