< >
Kening
 
 

Op zoek naar zender Grutto ‘Amsterdam’ en Spaanse-Nederlandse Boeren

Blog  • 8 oktober 2014  • Haije Valkema   
 
 
 
 

Blog Haije Valkema

Sinds begin September werd er geen signaal meer ontvangen van de zender Grutto ‘Amsterdam’. Deze Grutto is te volgen op www.volg.keningfanegreide.nl. Jos Hooijmeijer mailde me hierover en vroeg of ik kon kijken op de laatste gepeilde locatie. Met dit mailtje begon mijn missie om de waarheid te achterhalen.

Als voorbereiding op dit avontuur had ik een ware ‘schatkaart’ gefabriceerd waarmee het mogelijk moest zijn om de locatie te vinden. De laatst gepeilde locatie was namelijk ergens in de rijstvelden nabij het kleine dorpje Isla Mayor. Hier in Spanje is het een serieuze onderneming om bij het juiste rijstperceel te komen. De schaal waarop hier rijstvelden aangelegd zijn is overweldigend, vele duizenden hectares worden gebruikt om rijst te verbouwen. Afijn, met mijn kaart moest het goed komen.

De volgende dag in alle vroegte begon ik mijn opdracht, mijn gefabriceerde schatkaart bleek achteraf een waardeloos document te zijn maar na 4 keer verkeerd te hebben gereden en met behulp van Google-Maps (dat zal een flinke rekening worden van Vodafone) kwam ik aan op de juiste locatie. Ik begon vol goede moed te zoeken en na een uurtje rondgelopen te hebben besloot ik om terug te keren naar mijn auto, tot dusver zonder enige aanwijzing van ‘Amsterdam’. Aangekomen bij mijn auto ging er een gemengd gevoel van euforie en frustratie door me heen; ik had mijn auto naast de restanten van ‘Amsterdam’ geparkeerd. Volgende keer toch eerst even dicht bij de auto zoeken! Na een paar seconden had ik deze emoties verwerkt en begon het zoeken naar de zender. Helaas leverde dit niks op en zodoende is het restant van ‘Amsterdam’ slechts een vleugel, midden in de rijstvelden.

Op de terugweg richting Isla Mayor hoefde ik niet meer afslagen te tellen en bochten te onthouden en dus kon ik rustig om me heen kijken. De gelijkenis met Spaanse en Nederlandse boeren viel me tijdens het rijden meteen op. Om de paar kilometer staat op dit moment namelijk een auto geparkeerd en om die auto lopen boeren (vaak oude mannen met stro hoed) zenuwachtig bij hun rijstgewassen. Het is op dit moment oogsttijd en dat betekend dat alle rijst binnen een maand ongeveer geoogst moet worden. In Nederland kan je dat vergelijken met de eerste maaisnee, boeren beginnen wat zenuwachtig te worden en Piet Paulusma (door sommigen wordt hij niet meer geloofd) wordt bijna van uur op uur gevolgd. Als het dan goed weer is en de buurman begint te maaien, dan is het hek van de dam; maaien met die handel en zo snel mogelijk op de kuilbult. Hier geldt min of meer hetzelfde; als de buurman los gaat dan moet het gewas er zo snel mogelijk af, liever vandaag als morgen. Dat bewijst maar weer dat ‘de boer’ een internationaal ras is en dus niet per se buiten zijn erf hoeft te treden, immers overal is de landbouw hetzelfde. En wat betreft ‘zijn’ Grutto’s? Die komen wel weer terug in maart volgend jaar, nóg wel!

Oant Sjen, Tot Ziens,

Haije

Haije Valkema is veldassistent bij de Rijksuniversiteit Groningen. Hier doet hij onderzoek naar de Grutto. Dit jaar maakt hij een bijzondere reis langs vele overwinteringgebieden van Grutto’s in Europa en Afrika. Wekelijks houdt hij u op de hoogte met verhalen over Grutto’s en zijn belevenissen.