Alweer een week geleden ging #VoedselKeten de boer op! Na een fantastisch diner in het Natuurmuseum, begin maart, was het tijd voor een nadere kennismaking met elkaar én de herkomst van ons voedsel. En waar kan dat beter dan op de pleats. Centraal stond de vraag hoe we samen de Friese Voedselketen logischer en slimmer kunnen inrichten. Met zeven enthousiaste boeren, een mooie (en jonge) groep mensen én een heerlijk weertje (toen nog wel) waren alle ingrediënten daar voor een inspirerende middag en avond. En dat werd het.
Omstreeks 16.00 uur werd er in groepen gestart met een rondleiding op het boerenerf. Maar liefst zeven boeren – verspreid over Leeuwarden, Tersoal, Dearsum, Loenga, Poppenwier en Raerd – vertelden over hun werk, hun passie, kijk op de huidige voedselketen, hun waarden en de daarmee verbonden manier van boeren. Met gesprekken over de meest uiteenlopende onderwerpen als resultaat. Van ´droge koeien´ tot familiekuddes. En van streekproducten tot hoogst haalbare melkproductie. Ook in- en extensieve landbouw was een terugkerend gespreksthema.
Rond etenstijd werd koers gezet naar de boerderij van Jaring Brunia in Reard, waar de gesprekken een gevolg kregen onder het genot van een lekkere kop soep en een broodje. Uiteraard gemaakt van ingrediënten van deelnemende boeren. Stephanie Kemper van Welcome to the Village – het festival dat naast goede muziek ook lekker en logisch eten voorstaat – en Jaring, die behalve boer ook lid is van de Youth Food Movement, luidden het toetje in: een wandeling door het bloemrijke grasland van Jaring, om te eindigen bij zijn plasdras waar weidevogels broeden.
Aangekomen op een prachtig stukje boerennatuur legde iedereen zich gewillig neer in het hoge gras om, op advies van trekvogelecoloog Theunis Piersma, eens vijf minuten te luisteren naar de weidevogels en het wuivende gras. Na voor velen de mooiste minuten van de dag gaf Theunis vanaf een aardappelkist uitleg over wat we nu écht hoorden, zagen, en de grond waarop we lagen. Lof was er voor boer Jaring, die op geheel eigen wijze invulling geeft aan een weidevogelvriendelijke manier van ondernemen. Niet gemakkelijk na de jarenlange monocultuur waaraan de vorige eigenaar voorkeur gaf, zo constateerde Theunis aan de hand van de bloemen en kruiden die nu op Jarings land groeien.
Helemaal zen, maar met een realistische kijk op de omgeving, werd een uurtje later afgesloten met een lekker glas verse melk. Of koud bier. Ondertussen kwamen de ideeën op papier om de huidige voedselketen ten minste 1% logischer, duurzamer en slimmer te maken.
Wederom een prachtige bijeenkomst waar nog lang over nagepraat zal worden. In juli wordt #VoedselKeten afgesloten met een letterlijk kijkje in de keuken van festival Welcome to the Village!
#VoedselKeten is een initiatief van Welcome to The Village, Kening fan ‘e Greide, Agrarische Jongeren Friesland en Youth Food Movement.
Foto’s van Hans Jellema: