< >
Kening
 

Voedselketen seizoen 2 heerlijk oneerlijk van start

Nieuws  • 1 februari 2016   
 
 
 
 

 

Hoe ontstaat honger? Wie is er verantwoordelijk voor gezond voedsel? Vragen die centraal stonden tijdens het diner op 26 januari dat Welcome to The Village, Youth Food Movement Fryslan, Agrarische Jongeren Friesland en King of the Meadows organiseerden binnen het gezamenlijke project Voedselketen. Want een goede discussie over voedsel heb je natuurlijk tijdens het eten! Het atrium van Natuurmuseum Fryslan werd voor de gelegenheid omgetoverd tot sfeervol restaurant.

Heerlijk oneerlijk

Meal Of Ignorance liet ons bij deze eerste bijeenkomst van het jaar flink nadenken over verantwoordelijkheid en een logische en eerlijke verdeling binnen de voedselketen. Willem Schaafsma serveerde ondertussen met leerlingen van de Hotelschool een heerlijk oneerlijk diner. Waar het voorgerecht nog alleen ongelijk oogde (verschillende gerechtjes met exact dezelfde ingrediënten) was het hoofdgerecht verdeeld in extreem oneerlijke porties. En delen? Dat zat er niet in, zo was te lezen op het briefje dat als sidedish geserveerd werd. Resultaat: zo’n vijftig verbaasde blikken en voer voor een pittige discussie.

150 voedselkeuzes per dag

Na het hoofdgerecht gaf hoogleraar Jaap Seidell inzicht in het eetgedrag van de westerse mens. Wist je bijvoorbeeld dat we zo’n 150 voedselkeuzes op een dag hebben? En dat slechts 1 procent van de baby’s aan het dagelijkse groenteminimum voldoet? Ook volwassenen eten te weinig gezond. Hoe dat komt? Vooral doordat het ongezonde alternatief zo groot is, aldus Seidell. Bovendien hebben mensen vaak behoefte aan ‘troosteten’. Veel zoet en vet dat in onze hersenen voor dopamine en dus genot zorgt. Met het gevolg dat we alsmaar meer willen. Hoewel iedereen weet dat overal waar ‘te’ voor staat niet oké is, ziet Seidell wel degelijk een sturende rol voor de overheid weggelegd. Zo kan de overheid gezonde keuzes aantrekkelijker maken, in prijs maar ook in het aanbod op school- en openbare locaties. Ook de kindermarketing en de hoeveelheid suiker in kindervoeding moet aan banden worden gelegd vindt de hoogleraar.

Basis voor beter eten

Na Seidell nam Albert Kooy het woord, auteur en als meesterkok verbonden aan de Hotelschool van Stenden. In zijn boek De Nieuwe Nederlandse Keuken introduceert Kooy de 5 basisingrediënten voor beter voedsel. Beter voor de mens én de aarde. Schrijf mee, het gaat om: cultuur (lokaal voedsel!), gezond (groente centraal i.p.v. vlees), natuur(lijk geproduceerd), kwaliteit en waarde (die we overlaten op aarde).

Een terugkerende vraag, ook tijdens het verrukkelijke dessert van worteltaart en vanille-ijs (met melk van boer Jaring) was de vraag hoe we Kooy’s ‘betere eten’ ook aantrekkelijk maken voor mensen die niet dat beetje extra kunnen betalen. Voer voor de volgende editie van Voedselketen!

Foto: Marc Henri Quere. Klik hier voor meer foto’s.

Ook interessant: ‘Voedsel anders’, 12 en 13 februari in Wageningen.